
Praktische Info
VERPLEEGKUNDIGE
Marlien Coutteau vervoegde als verpleegkundige ons team in oktober 2021.
Wie is ze?
In 2009 studeerde zij af als kinderverpleegkundige en in 2011 behaalde zij haar banaba verpleegkunde in de spoed- en intensieve zorg. In 2009 startte ze in AZ Sint-Lucas te Brugge op de afdeling intensieve zorgen, sinds 2018 werkte ze aldaar als adjunct-hoofdverpleegkundige.
Wat doet ze?
Zij staat op vaste momenten vol enthousiasme paraat in onze praktijk. Je kan bij haar terecht voor alle kleine verpleegkundige handelingen zoals:
- Bloedafnames
- Vaccinaties
- Wondzorg
- ECG afnames
- Oren uitspuiten (na druppelen)
- Intakegesprekken voor nieuwe patiënten
- Pre-operatieve onderzoeken
- Bevriezen van wratten
In de toekomst zouden we graag het verpleegkundige werk verder uitbreiden.
Let op: De verpleegkundige is niet bevoegd om zelf diagnoses te stellen of medicatie voor te schrijven. Indien u bijkomende vragen of problemen heeft, gelieve eerst naar uw arts te gaan!
Afspraak?
U kunt bij Marlien online een afspraak maken of telefonisch contact opnemen.
Betaling?
Een consultatie bij Marlien is kosteloos voor u. Elke tussenkomst door de arts wordt rechtstreeks door uw mutualiteit betaald.
GRIEP- EN COVID VACCINATIE
Griepvaccinaties
Alle personen die tot de risicogroep behoren raden wij sterk aan om een griepvaccinatie te laten plaatsen. Indien u tot de risicogroep behoort kan een vaccinatie zonder voorschrift besteld en afgehaald worden bij de apotheek. Ook wordt uw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald, zelf betaalt u € 4,08 of € 2,45 bij een verhoogde tegemoetkoming. Vraag aan de apotheek een bewijs van betaling om in te dienen bij uw ziekenfonds. Bij sommige ziekenfondsen ontvangt u nog een extra tegemoetkoming. Wij plaatsen het griepvaccin vanaf midden oktober tot eind november. U kunt zelf online (kies ‘griepvaccinatie’) of telefonisch een afspraak maken bij de verpleegkundige Marlien. De griepvaccinatie kunt u ook meenemen bij uw volgende consultatie bij de huisarts (in de periode van half oktober tot eind november). Volgende patiënten behoren tot de doelgroep:
- Personen 65 jaar of ouder
- Personen die langdurig in een zorgvoorziening (bv. WZC, VAPH, …)
- Personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals:
- long-
- , hart-
- , lever- of nieraandoeningen;
- metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2.
- neuromusculaire aandoeningen
- Personen met een immuunstoornis of hiermee samenwonend
- Personen werkzaam in de zorgsector, in of buiten een zorgvoorziening
- Personen met obesitas (BMI ≥ 40)
- Zwangere vrouwen
- Personen samenwonend met kinderen jonger dan 6 maanden van wie de moeder niet gevaccineerd is tegen griep tijdens de zwangerschap
- Personen samenwonend met iemand met een onderliggend gezondheidsprobleem
Covid Vaccinaties
Alle personen die tot de risicogroep behoren raden wij sterk aan om een covid vaccinatie te laten plaatsen. Indien u tot de risicogroep behoort zal u gecontacteerd worden door de huisartsenpraktijk. Het vaccin zal gratis voorzien worden in de huisartsenpraktijk. U kunt zelf online (kies covid vaccinatie) of telefonisch een afspraak maken bij de verpleegkundige Marlien. Het vaccin is maar beperkt houdbaar, daarom is het heel belangrijk dat u naar uw geplande afspraak komt! Door de beperkte houdbaarheid en de specifieke bestelmethode kan het covid vaccin alleen gegeven worden op de vaccinatie momenten en niet tijdens een consultatie bij uw huisarts. Het covid vaccin wordt geplaatst in oktober.
Volgende patiënten behoren tot de doelgroep:
- Personen 65 jaar of ouder
- Personen die langdurig in een zorgvoorziening (bv. WZC, VAPH, …)
- Personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals:
- long-
- , hart-
- , lever- of nieraandoeningen;
- metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2.
- neuromusculaire aandoeningen
- Personen met een immuunstoornis of hiermee samenwonend
- Personen werkzaam in de zorgsector, in of buiten een zorgvoorziening
- Personen met obesitas (BMI ≥ 40)
Griep- en covid vaccinatie
Indien u voor beide vaccinaties in aanmerking komt, kan je het covid- en griepvaccin samen krijgen in de tweede helft van oktober. Dit is volledig veilig. Wilt u het toch apart laten toedienen, hou er dan wel rekening mee dat u er best minimum 14 dagen tussen laat en dat u eerst de covid vaccinatie laat plaatsen. We verwachten immers dat besmettingen met covid sneller de ronde zullen doen dan griep.
U kunt zelf online (kies ‘griep- en covid vaccinatie’) of telefonisch een afspraak maken bij de verpleegkundige Marlien. U brengt zelf het griepvaccin mee naar de consultatie, wij zorgen dat het covid vaccin in de praktijk aanwezig is.
GMD (Globaal Medisch Dossier)
Wat is het GMD?
Uw huisarts verzamelt al uw belangrijke medische gegevens (operaties, chronische ziekten, verslagen van specialisten en andere zorgverstrekkers, gegevens over behandelingen …) in uw Globaal Medisch Dossier (GMD).
Het GMD is kosteloos voor iedereen. De jaarlijkse bijdrage van 31 euro wordt volledig door uw ziekenfonds betaald. U hoeft hier zelf niet meer in tussen te komen.
Wat zijn de voordelen?
Het verzamelen van uw medische gegevens maakt een betere individuele begeleiding en een beter overleg tussen zorgverstrekkers mogelijk. Dit dossier zorgt ervoor dat uw huisarts een totaalbeeld heeft van uw gezondheidstoestand. Zo kan hij/zij beter beoordelen welke onderzoeken nodig of overbodig zijn en of voorgestelde behandelingen niet strijdig zijn met elkaar.
Als u een GMD heeft, krijgt u bovendien tot 30% vermindering op het remgeld (d.i. het bedrag dat u niet terugkrijgt van de mutualiteit) voor een raadpleging of een huisbezoek. Het terugbetalingstarief hangt af van de categorie waartoe u behoort (jonger dan 10 jaar, chronisch zieke, palliatief patiënt,…).
Hoe een GMD aanvragen?
Bij uw volgende raadpleging in het kabinet of tijdens een huisbezoek vraagt u persoonlijk aan uw huisarts om een GMD te openen. Ouders vragen voor hun kind(eren) de opening van een GMD. Het GMD dient jaarlijks te worden verlengd.
U raadpleegt een andere arts?
Indien u een andere huisarts bezoekt dan diegene waarbij u uw GMD afsloot, kunt u van dezelfde rechten genieten indien deze huisartsen samenwerken in een door het RIZIV geregistreerde groepering (dit zijn zowel de groepspraktijken als andere samenwerkingsverbanden tussen huisartsen).
Specialisten zijn niet verplicht gegevens door te geven aan de huisarts. Wanneer u een andere arts (huisarts of specialist) raadpleegt, vraag dan altijd om nuttige informatie door te geven aan uw huisarts.
Bij verhuis of wijziging van huisarts kan het dossier, op uw vraag, doorgegeven worden aan een nieuwe huisarts.
OSTEOPATE
Osteopathie is een manuele therapie waarbij op zoek gegaan wordt naar de oorzaak van (pijn)klachten door functionele bewegingsverliezen in het lichaam te zoeken. Via manuele technieken wordt de beweeglijkheid hersteld en wordt het natuurlijk vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen gestimuleerd.
Wie is ze?
Kom meer te weten over osteopate Hanne Desaever.
HULPLIJNEN
Dringende Medische Hulp | 112 |
Antigifcentrum | 070 / 245 245 |
Kinder- en jongerentelefoon | 102 |
Druglijn | 078 / 15 10 20 |
Politie | 101 |
Rode Kruis | 105 |
Zelfmoordpreventie | 1813 |
Wachtdienst Dokter van wacht | 1733 |

Bereikbaarheid
Onze praktijk is makkelijk te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer (bushalte op 2 minuten wandelen). Houd er rekening mee dat je een afspraak dient in te plannen voor een consultatie.
